Recenzie Recenzie reštaurácii
Kde na pizzu v Košiciach? Vytlačiť
Napísal pedro   
Piatok, 05 November 2010 14:08

pizzeriaPamätám si ako som sa asi pred osemnástimi rokmi túžobne motal okolo stánku pri kine Úsmev, keď sme s otcom opúšťali vtedy ešte vzácne filmové predstavenie. Nepamätám si už titul, ale viem že, ísť s ockom do mesta a kina bola stále udalosť. Ku každej výnimočnej udalosti patrí aj výnimočné občerstvenie a tak som si vydrankal výkroj pizze, ktorú vtedy v stánku predávali. V tom čase to bola veľká špecialita, ak niekde ponúkali pizzu. Pamätám si, že som mal najradšej iba cesto. S celým obložením by som sa rád podelil, ale cesto bolo moje! Vtedy som ešte nerozumel skeptickému postoju rodičov k týmto "fast foodom" v plienkach. Ako mohli namietať voči vychytenej talianskej špecialite, ktorú takmer nikde nebolo dostať? Isteže, keď si tú špecialitu predstavujem teraz, mnohému rozumiem a vlastnému potomkovi, by som ju asi tiež dovolil len s veľkou nevôľou. Veď to možno poznáte... Zohriaty mrazený polotovar, ktorý býval obvykle v strede premočený, niekedy čiastočne zmrznutý. Bývali aj lepšie podniky. Niekedy sa poštastilo dať si ozajstnú pizzu v Tatrách, v Prahe, alebo v pizzérii pri Novej nemocnici. Apropos, tá pizzéria stále existuje. Neviem objektívne posúdiť jej kvalitu, ale nepočul som na ňu od nikoho nič dobré, ani zlé...

Našťastie časy sa v tomto ohľade zmenili. V Košiciach nájdete veľmi veľa pizzérií. Mnohé z nich sú vybavené originálnymi pecami na drevo a dokážu skutočne potešiť. Iné majú svoje nedostatky, ale napriek tomu si takmer každá z nich našla svoju stálu klientelu, ktorá nedá dopustiť na svoj podnik. Viem, bolo by zaujímavé zobrať si na mušku aj tieto, ale budem sa radšej venovať reštauráciám, ktoré by som každému, kto chce ochutnať podľa môjho názoru kvalitnú pizzu odporúčal.

 

Pizza Olive - Klenot uprostred fast-foodov.


Vo "food court" obchodného centra Optima sa skrytá medzi klasickými fast foodami svetového mena a slovenskej kvality nachádza, v rámci možností, štýlová reštaurácia Olive. Atypický, moderný interiér dopĺňa pizzová pec na drevo. Početný personál vás veľmi rýchlo obslúži a neverím, že po jej návšteve budete sklamaní.

Jedálny lístok obsahuje obvykle jedlá talianskej kuchyne, kde dominujú cestoviny a pizza. Výber pizze je vyvážený. Nájdete tu "ťažkotonážne" pizze ako Ghiottona, alebo Picante, tiež naopak ľahkú Vegetarianu, alebo zaujímavé kúsky Rucola, Olive, alebo Lososová Salmone. Myslím, že každý si vyberie.

Ako som spomínal, pizze sú pečené v peci na drevo. Z toho vyplýva, že sú upečené veľmi rýchlo, dokonale chrumkavé, s nevysušeným obložením. Na prvý pohľad je jasné, že pri príprave používajú orginálne suroviny vrátane kvalitnej, silnej múky, chutnej paradajkovej zmesy, mozzarelly a ostatných kvalitných autentických surovín ako rukoly, cherry paradajok, lososa, sušenej šunky atď.

Cena pizze je primeraná kvalite. Je trochu vyššia ako priemer, vačšina ponuky sa pohybuje v rozmedzí 5 - 6 Eur.

Pizza podľa mojich predstáv sa blíži tej z Pizza Olive.

 

Pizza Caffe Napoli - Načo chodiť do Talianska?

 

Ak ste v meste, do Optimy máte ďaleko a prepadne vás neodbitná chuť na pizzu, určite zájdite do Caffe Napoli. V útulnom interiéri zdobia steny fotografie talianskej scenérie a teplo vyžaruje veľká pec na drevo. Reštaurácia má veľmi obmedzenú kapacitu a teda v hlavnej špičke sa vám može stať, že sa otočíte vo dverách.

Ponuka pizze je relatívne bohatá, aj keď kombinácie sú očosi menej zaujímavé ako vo vyššie spomínanje Olive. Z ťažších je to Ghiottona, z ľahších ako obvykle Vegetariana a lahôdkou je Primavera, zdobená sušenou šunkou, rukolou a cherry paradajkami.

Pizza sa kvalitou vyrovná Olive, vlastne je dosť podobná. Je to teda ďalšia z pizzérii, ktoré považujem za nositeľky pizza štandardu. Som presvedčený, že žiadna pizzéria v Taliansku by sa za podobný výtvor nemusela hanbiť a ak by ste chceli navštíviť túto krajinu kvôli ochutnaniu originál talianskej pizze, ušetrite si cestu a peniaze. Aj v Napoli vám ponúknu jedlo, za ktorým majú čo-to dobiehať aj niektoré talianske pizzerie.

Ceny sú taktiež podobné ako v Olive. Sú o niekoľko centov nižšie, čo je plusom tohto podniku, keďže sa nachádza v historickom centre mesta.

 

Pizza Borsalino - Veľká škoda potenciálu.


Ak budete v centre a nemáte čas čakať na obsluhu, alebo chuť zjesť celú pizzu, prípadne máte chuť len na pamlsok, určite nechoďte do Pizza Hut v Tescu. Pár krokov ďalej nájdete fast food Borsalino. Táto miniatúrna prevádzka nesúca meno po talianskych klobúkoch vám ponúkne vždy čerstvé výkroje XXL pizze, alebo celú pizzu na objednávku, či donášku.

Ponuka pizze je štandardná. Veľkým prekvapením je základná pizza Margherita. Ak budete v tomto podniku, určite vyskúšajte aspoň kúsok. V živote som nejedol lepšiu Margheritu. Pravdupovediac, nikdy by mi nenapadlo si Margheritu objednávať. Myslým, že tajomstvom tejto pizze v Borsaline je bohatá syrová obloha a olej zmiešaný s čerstvou posekanou bazalkou a cesnakom. Verte mi, neodoláte! Cesto je super chrumkavé a má ten správny taliansky šmrnc.

Obrovskou nevýhodou je, že si tu nemáte kde sadnúť. Pred pultom obsluhy, je niekoľko miest, kde pizzu môžete zhltnúť "na stojáka". Čo však robiť, ak máte chuť na ich pizzu, ale chcete si príjemne posedieť? Máte smolu. Ďalším veľkým mínusom je cena donášky, ktorá odradí každého záujemcu. Ak to teda zhrniem, v tejto pizzerii máte možnosť zmlsnúť kvalitný kúsok a padať čím skôr preč.

 

Ďalším pizzériám, kde sa pizza oplatí zjesť, sa bližšie nebudem venovať, snáď ich len spomeniem. Nedosahujú podľa môjho názoru kvalitu vyššie spomínaných, ale ako som napísal, každý si nájde svoj podnik na ktorý nenechá dopustiť a čo považujem za kvalitné ja, nemusí niekto iný a naopak. Takže ešte tieto skúste určite: Lagonda na KVP, Ital Caffe na terase, fast food Bon Giorno v Galérii, Michelangelo v Carefoure, Alte caffe pri Družbe.

Ešte raz pripomeniem, že nikomu nevnucujem svoj názor a recenzia odráža môj subjektívny pohľad na kvalitu a služby vyšie spomenutých podnikov.

 
Páčil sa Vám článok? Podporte nás a zdieľajte tento článok, alebo celú stránku na Facebooku!
Podeľte sa o svoj názor a pridajte k článku komentár!
Registrovaním na fóre získate odpovede na vaše kulinárske otázky.
Viete napísať podobný článok? Pridajte sa k nám!
Ďakujeme!

Komentáre  

 
# marianna 2011-01-15 10:36
a co hovorite na pzzerku Piano na Hlavnej? Pocula som, ze aj tam je velmi dobra pizza :-) .
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
 
 
# pedro 2011-01-18 09:36
Hm... piano nie je zle, ale zaradil by som ho medzi menej vyznamne podniky z pohladu pizze ako napr. Zvon, Vincent apod. Vdaka za comment :)
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
 
 
# pedro 2011-06-20 11:51
Ja som to len chcel trošku upresniť. Myslel som to tak, že Zvon, Vincent a Piano sú z môjho pohľadu na podobnej úrovni. Nie je to zlé, ale oproti v článku spomínaným ešte majú čo dobiehať - čo sa týka pizze :)
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
 
 
# Zuzana 2011-06-20 10:45
Neviem, ako pizza, ale do Piana sa podla mna oplati zajst na cestoviny :-)
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
 
 
# Vaporsan 2011-01-30 23:42
Uz poriadne dlho som si nemusel davat kecup na pizzu, aby som zakryl tu odpornu chut !!! Pizzeria "Papkacik" vrelo NEodporucam !!!
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
 
 
# pedro 2011-01-31 13:37
V tomto pripade je snad aj kecup ospravedlniteln y :lol:
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
 
 
# ATTICUS 2011-04-02 09:56
úúúplne súhlasím s výberom týchto troch pizzérií...v Olive som síce ešte nemal možnosť jesť, no pripadá mi na rovnakej úrovni ako Napoli kde mi pizza veľmi chutila. Čo sa týka Borsalino - táto prevádzka je hlavne robená ako fast food. Je pravda, že na takúto pizzu by sa patrilo mať aj posedenie, ktoré tam síce je, no pripomína to skôr komunistické lahôdky, no ak ste hladní v noci po párty, myslím, že aj to posedenie je vám ukradnuté ak viete, že sa môžete niekde najesť + je to jedlo ozaj kvalitné
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
 
 
# Kleopatra 2011-05-23 13:33
NEODPORUCAM pizzeriu PIGLET BAR pri USMEVE za malym TESCOM, ponukaju sice chutnu pizzu, no sluzby su OTRASNE !!! to iste sa da povedat aj o interieri, WC ani nespominam, na to, aby som sa uzivila pizzeriou nestaci mat dobru pizzu, ta by mala byt standardom, musim zakaznikovi ponuknut nieco viac, mat lepsie sluzby ako konkurencia a snazit sa, aby ma zakaznik navstivil nie len prvy a zaroven aj posledny krat, o to horsie, ze takyto zakaznik dokaze urobit vela negativnej reklamy, bohuzial slovensky tzv. podnikatelia sa este musia veeeeeeeeela ucit :lol: ;-)
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
 
 
# pedro 2011-05-23 14:39
Vdaka za koment. Tuto pizzeriu nepoznam, takze neviem pridat svoj nazor. Vo vseobecnosti vsak bohuzial musim suhlasit. Slovenski podnikatelia sa zatial nenaucili starat sa o svoje podniky a zakaznika. Otvoria podnik a jedine o co sa staraju je z casu na cas vytlacit novy cennik s vyssimi cenami. Ziadna spatna vazba ani spokojnost zakaznika ich vo vacsine pripadov nezaujimaju. Personal je obvykle demotivovany nizkymi mzdami z coho plynie obvykle aj neochota. A zakaznici sa zatial bohuzial nenaucili trvat na kvalite. Castokrat im je takmer jedno co konzumuju :(
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
 
 
# Marianna 2011-08-18 02:04
No v Olive sa dost pokazili v poslednom case, co sa tyka rychlosti obsluhy - casto sa stane, ze hoci je podnik v podstate prazdny (2 obsadene stoly napr.), nijak sa to na rychlosti neodrazi (hoci je personal rovnako pocetny). Aby som ale nekritizovala, tak vrelo odporucam si tam dat Ostru polievku (ale pozor, je fakt veeelmi ostra) a napr. Nicejsky salat - fakt klobuk dolu. Naopak Napoli musim velmi pochvalit, tam to ide jedna radost, teraz, ked sa da jest na letnej terase, je to uplne super. Nie som az taky fanusik pizze, ale cestoviny a salaty maju famozne :-)
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
 
 
# Viktor 2012-03-20 11:54
Ahojte,

hlavne nekupujte pizzu v HP tescu - Bongiorno. Za 3€ dostanete pizzu v hodnote 50 centov - vsetko ostatne zodpoveda tejto cene / 50centov/!
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
 
 
# Dominika 2012-09-22 19:06
Zdravím,
chcem sa pripojiť k názoru na pizzu v Hypernove Tesco Bongiorno pizza z pece...Podotýkam,že cena pizze sa zvýšila z 2.99,-Eur na 3.99,-Eur no kvalita a úroveň personálu rapídne klesla...Pri prvom kontakte Vám personál konkrétne pani,čo tam pracuje ani neodzdraví..keď si Vás konečne všimne zatvári sa ako keby ste ju svojou objednávkou obťažovali,kým čakáte na pizzu pri stole,máte možnosť vypočuť si nadávanie,hreše nie, osobné problémy danej pani z personálu,doslo va sa chovala ako keby jej to tam patrilo a nevnímala okolie...takže potom všetkom stratíte chuť do jedla a dáte si radšej pizzu zabaliť...a zjete ju radšej v aute a v kľude...Čo sa týka pizze,zospodu spolovice spálená,nemastn á-neslaná... :sad:
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
 
 
# pizziar 2012-09-22 22:56
Ital caffe bola dakedy moja naj...ale veľmi veľakrát ma tam už sklamali službami a aj pizza stále inak chutí. Stále sa tam mení personál, tým pádom aj pizza.
Čo sa týka La gondy,bol som tam už viackrát. Stále som tam bol zatiaľ spokojný s kvalitou pizze.Čo sa týka obsluhy nemal som nikdy problém, až pokiaľ si známa nepopýtala k pizzi pohár vody. Čašníčka sa vtedy veľmi čudne zatvárila a drzo sa opýtala pohár vody?. Dnes ma však sklamalo na pizzi to, že som tam našiel 2 kúsky ((v priemere asi 3cm) mäsitého obalu) zo salámy...Inak pizza bola dobrá.
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
 
 
# LAGONDA 2012-10-01 10:32
Ospravedlnujeme sa ale voda s vodovodu je prísne zakazaná v reštauračných zariadeniach sa nesmie podávať podľa hygienických noriem. A čo sa týka pizze mali ste ihned vrátit pizzu, s tým že by sa Vám urobila nová. Ešte raz sa ospravedlňujeme za pochopenie Ďakujeme.
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
 
 
# pedro 2012-10-01 11:30
Stale ocenim, ked si restauracne zariadenie sleduje spatnu vazbu, hoci aj na webstrankach akou je tato. Ak bol tento kometar pridany niekym zodpovednym z Lagondy a mali by zaujem o nejake interview, ktore by sme vedeli publikovat na kajman.net - nieco zo zakulisia stravovacieho priemyslu... budem rad, ked ma skontaktuju cez Kontakt v hornom menu.
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
 
 
# pedro 2012-10-01 11:37
Bohuzial som nuteny pridat komentar k vlastnemu clanku a spomenut jednu velmi neprijemnu skusenost z vyssie recenzovanej pizzerie Napoli. Pri poslednej navsteve, ked som sedel uplne blizko pizziara, pri peci, mal som tu nemilu moznost sledovat ako dava na upecenu pizzu rucolu priamo z Tesco sacku! Ziadne umyvanie, pranie, triedenie.. Za toto mam sto chuti tuto pizzeriu neodporucat a poslat na nich hygienu. Ak tam teda najblizsie najdete hlinu v jedle, tak budete vediet preco :(
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
 

Pridať komentár

Bezpečnostný kód
Obnoviť

Odporúčame

Novinky

18 Január 2014, 20.43
ragu-alla-bolognese Omáčka Bolognese, alebo ragu alla bolognese patrí medzi najtradičnejšie a najobľúbnejšie...
07 Január 2014, 12.59
creme-brulee Vedeli ste, že názov tohto zákusku znejúci poeticky, luxusne a snobsky by sa dal voľne...
10 November 2013, 16.52
baklava-z-domaceho-cesta-fillo  Po poslednej dovolenke v Grécku som si sľúbil, že po príchode domov určite skúsim...
20 Máj 2013, 08.01
ten-najlepsi-hamburger Tiež občas nestíhate variť, alebo jesť v normálnej reštaurácii? V takýchto situáciách prídu...
06 November 2012, 21.11
salat-caesar Takmer v každej reštaurácii ho nájdete v jedálnom lístku, no skoro v žiadnej nemá takmer nič...

Prihlásenie



Kto je online

 Návštevníci: 16 

Podporte nás